Вітання єпископа Мукачівського і Карпатського Віктора Бедь до Дня Конституції України

Возлюбленні у Господі співвітчизники українці!

Прийміть щирі вітання зі святом – Днем Конституції України!

Конституційно-правовий процес в Україні, від проголошення Руської (Української) правди (ХІ ст.) до Конституції України у новій редакції (1996 р.), нараховує більше тисячу років. І засвідчує те, що українська нація була в числі перших націй світу, яка з давніх часів і до наших днів усвідомлювала і усвідомлює життєву важливість законодавчого закріплення гарантії основних прав і свобод людини і громадянина. Конституція України – є основним Законом держави, за яким мають жити і діяти як громадяни, так і державні службовці органів державної влади та місцевого самоврядування.

Найперше Конституція України проголошує фундаментальні політико-правові принципи і засади, норми і гарантії національного самовизначення української нації, незалежності,  суверенітету, територіальної цілісності, верховенства права, державного устрою та політичного режиму Держави України, конституційні права та свободи людини і громадянина. Але якщо громадяни держави не здатні забезпечити і захистити свої конституційні права і свободи, тоді найкращі конституційні норми стають мертвими і просто декларативними. Тож реалізація і наповнення реальним змістом конституційних прав і свобод, які закріплені в Конституції України, є святим обов’язком кожного свідомого і відповідального громадянина незалежної Держави України!

Нажаль, на сьогодні, зокрема, на 30-му році відновлення історичної державної незалежності України (24.08.1991) та 25-му році прийняття чергової Конституції України в новій редакції (28.06.1996), ми не можемо засвідчити той факт, що конституційні норми, які мають пряму дію, в частині гарантування і забезпечення основних прав і свобод людини і громадянина в нашій державі насправді гарантуються, дотримуються та наповненні реальним змістом. Більшість конституційних норм з прав людини і громадянина в Україні так і залишаються, здебільшого, декларативними. Але поряд із тим, українська нація та Держава Україна і надалі залишаються в числі передових націй і держав світу, які засвідчують свою тисячолітню незламну волю до захисту свободи, фундаментальних прав і свобод людини і громадянина, захисту національного і державного суверенітету нашої земної Вітчизни України.

Тож будьмо і надалі національно і духовно єдині, будьмо гідними високого звання людини, творіння Божого, залишаймося гідними синами і дочками наших праведних і богоносних прабатьків, батьків, матерів та всі разом, – непереможними воїнами духу і безкомпромісними захисниками своїх конституційних прав і свобод!

І нехай Всемилостивий Господь Бог і Пресвята Богородиця завжди перебувають з усіма нами!

З Днем Конституції України, дорогі і любі співвітчизники українці!

З любов’ю і Господнім благословенням

Віктор Бедь,
народний депутат України 1-го скликання (1990 -1994),
єпископ Мукачівський і Карпатський,
керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією
Православної Церкви України,
ректор Карпатського університету імені Августина Волошина,
голова Закарпатського обласного товариства
борців за незалежність України у ХХ столітті,
почесний голова Закарпатської крайової організації
Народного Руху України

м. Ужгород,
28.06.2021 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *