Єпископ Мукачівський і Карпатський Віктор Бедь відслужив молебень до блаженного мученика Оскольда (+ 882), Великого князя Київського

15 липня 2021 р., у день історичного ушанування пам’яті блаженного мученика Оскольда (+ 882), Великого князя Київського, правителя і воїна-полководця Русі-України з роду правлячої династіїКия, засновника Української (Руської) Церкви з центром митрополії у Києві (860 – 862), в кафедральному храмі апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України в м. Ужгород (вул. Ф. Ракоці, 18 А) було відслужено молебень до святого.

Богослужіння очолив Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий єпархією, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина у співслужінні протоієрея Олександра Смоліна, секретаря єпархіального управління, першого проректора Ужгородської української богословської академії та протоієрея Яна Завалка, благочинного кафедрального храму.

У молитві до святого блаженного мученика Оскольда, Великого князя Київського Преосвященніший владика Віктор, зокрема, молився:

«О великий угоднику Божий, богообраний і богопрославлений блаженний мученику Оскольде, Великий князю Київський, правителю Русі-України!
Ти, будучи гідним сином наших праведних і богоносних прабатьків, батьків і матерів, прославленим правителем святої древньої Держави нашої Русі-України в середині – другій половині ІХ століття та спадкоємцем славної правлячої династії із роду Кия, саможертовно захищав наш народ і святу землю Русі-України від нападів чужинців, здобув славу непереможного воїна-полководця, увірував у Єдиного Істинного Триіпостасного Бога, прийняв святе хрещення і просвітив світлом божественної віри і благочестя Русь-Україну. Благословив заснування Української(Руської) Церкви з центром митрополії у Києві у 860 – 862 рр., як духовної спадкоємниці однієї із найстаріших у світі єпархій – Скіфської єпархії (кінець І – середина ІХ ст. ст.). Тому, звертаючись до тебе у молитві та славлячи і дякуючи Премилосердному Творцеві, Отцю нашому Небесному, славимо й дякуємо тобі, блаженний мученику Оскольде, Великий князю Київський, славний правителю і воїне-полководцю, засновнику і будівничому Української Церкви, просвітителю наш і отче, бо через Тебе ми утверджували могутність і славу Русі-України серед народів світу, ближче пізнали спасительну віру Христову, проголосили Українську Церкву з центром митрополії у Києві й хрестилися в ім’я Пресвятої і Пребожественної Трійці.

О всеблагий отче, правителю, воїне-полководцю і просвітителю наш блаженний мученику Оскольде, Великий князю Київський зглянься на немочі наші і молитовно благай Премилосердного Отця нашого Небесного, щоб не прогнівався Він дуже на нас, і дарував нашому боголюбивому українському народу, Державі Україні та Українській Церкві національну і духовну єдність, мир, благополуччя, розквіт та любов, зцілення від всіх небезпечних і смертельних недугів, та перемогу Українському війську над підступними московсько-путінськими окупантами і терористами!

І щоб жили ми у мирі, любові та благополуччі на своїй святій вільній землі українській та сподобилися з тобою вічного блаженства, прославляючи і величаючи святу Трійцю – Бога Отця, і Сина, і Святого Духа на віки віків.

Амінь.»

Пресслужба МКЄ ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *