Єпископ Віктор Бедь молитовно вшанували українські жертви антиукраїнської операції «Вісла» до 75-х роковин трагедії

28 квітня 2022 р., в молитовній кімнаті архієрейської резиденції в м. Ужгород, Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті, почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України відслужив заупокійну літію за українськими жертвами антиукраїнської операції «Вісла» до 75-х роковин початку даної трагедії (28.04.1947 р. о 04.00), яка була здійснена комуністичними режимами Союзу Радянських Соціалістичних Республік, Польської Республіки та Чехословацької Республіки в квітні – жовтні 1947 року на історичних землях Західної України.

Операція «Вісла» (серед українців Польщі відоміша як акція «Вісла», пол. Akcja Wisła) – антиукраїнська  етнічна чистка та примусове переселення українців з рідної землі, здійснена протягом квітня-липня 1947 року за рішенням комуністичних окупаційних режимів Союзу Радянських Соціалістичних Республік, Польської Республіки та Чехословацької Республіки. Полягала у примусовій, з використанням чужинських військ та примусу (Союзу РСР, Польської Республіки, Чехословацької Республіки), депортації українців з їхніх історичних етнічних територій, — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, з метою асиміляції українського населення під маніпулятивним приводом обмеження підтримки Української Повстанської Армії місцевим населенням.

Депортаційні заходи щодо українців проходили в три етапи:

1) з 28 квітня 1947 до 15 червня 1947 року виселялись українці з повітів Ліско, Сянік, Перемишль, Ясло, Кросно, Любачів, Горлиці, Ярослав;

2) до 30 червня 1947 року вивозилося українське населення з повітів Новий Санч, Новий Торг, Томашів Любельський, Грубешів;

3) до кінця жовтня 1947 року депортовано населення з решти повітів Закерзоння.

В наслідок антиукраїнської операції «Вісла» було насильно переселено 140 575 українців, з них,  ув’язнено в концтаборі Явожно 3 936 людей (зокрема, 823 жінок, 27 священників). Унаслідок цієї акції та катувань загинуло близько 200 бранців, убито 655 осіб, заарештовано 2 800 членів українського руху Організації українських націоналістів  і Української Повстанської Армії на Закерзонні. З квітня до липня 1947 року інтернаціональна оперативна військова група «Вісла», сформована і керована комуністичними режимами вищезазначених держав, провела на території історичних земель Західної України насильницькі 357 бойових акцій, вбила 1 509 українських повстанців, знищила 1 178 бункерів і криївок.

У молитві до Отця нашого Небесного владика Віктор молився за прощення всіх земних провин, допущенних з власної волі чи під примусом небіжчиками, дарування їх душам вічного спокою і життя у піднебессі.

Пресслужба МКЄ ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *