Офіційне повідомлення про засідання Священного Синоду 27 липня 2022 р.

27 липня 2022 р. в Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля Православної Церкви при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). У засіданні взяли участь десять членів Священного Синоду. Преосвященний Климент, митрополит Сімферопольський і Кримський, та Преосвященний Марк, єпископ Кропивницький і Голованівський, були відсутні з поважної причини.

У зв’язку з істотними позитивними змінами у епідеміологічний ситуації в Україні та світі, пом’якшенням або повним припиненням додаткових заходів захисту, які запроваджувалися державами протягом пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) було вирішено припинити обов’язковість виконання «Практичних настанов для єпископату, духовенства і вірних Православної Церкви України у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19)», раніше затверджених Рішеннями Священного Синоду, надавши цьому документу статус рекомендацій.

Синод заслухав і взяв до відома повідомлення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія про його поїздки до міст Берліна і Брюсселя (13-16 червня 2022 р.) та м. Лондона (5-7 липня 2022 р.).

Було визначено вважати корисним розширення взаємодії ПЦУ та Конференції Європейських Церков, метою якої є набуття повноправного членства в цій європейській християнській екуменічній організації, про що була прийнята відповідна Постанова.

Синод погодив пропозицію Предстоятеля щодо направлення на запрошення Всесвітньої Ради Церков двох спостерігачів від ПЦУ для участі в роботі 11-ї Асамблеї ВРЦ в м. Карлсруе, Німеччина, 31 серпня – 8 вересня цього року.

На виконання Постанови Архієрейського Собору Священний Синод підтримав внесений Синодальною Богословсько-літургічною комісією проект листа до Вселенського Патріарха Варфоломія та до Предстоятелів Помісних Православних Церков щодо притягнення Російського патріарха Кирила до канонічної відповідальності і позбавлення його Патріаршого престолу.

Також було погоджено текст листа до Блаженнійшого Савви, Митрополита Варшавського і всієї Польщі, щодо скарг на Православну Церкву України, які від Польської Автокефальної Православної Церкви надходять до Вселенського Патріархату.

Синод розглянув справи за звинуваченням заборонених у священнослужінні  архімандрита Андрія (Маруцака) та протоієрея Богдана Згоби у канонічних порушеннях, за які передбачене покарання позбавлення священного сану, визнав їх винними та позбавив священного сану.

Рішенням Синоду було підтримано офіційну заяву Київської Митрополії Православної Церкви України від 15 липня 2022 р. щодо занепокоєння фактами перешкоджання релігійним громадам у виході з-під влади Московського патріархату та прийнято Заяву Священного Синоду щодо захисту права на свободу совісті.

За поданням протоієрея Олександра Трофимлюка, голови Синодальної Календарної комісії, були внесені зміни до Місяцеслова Православної Церкви України. Під 27 червня (10 липня за новим стилем) визначено шанувати день пам’яті священномученика  Кирила (Лукаріса), патріарха Константинопольського, раніше причисленого до лику святих Вселенським та Олександрійським Патріархатами, учасника православного Берестейського собору 1596 р., викладача і ректора Острозької академії. Замість дня поминання загиблих у II Світовій війні воїнів, який звершувався 9 травня нового стилю, було надане благословення звершувати поминання всіх загиблих у II Світовій війні 8 травня за новим стилем, у День пам’яті та примирення.

Заслухавши рапорт Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, голови Синодальної Комісії з питань канонізації святих, щодо поданого Преосвященним Іоасафом, митрополитом Івано-Франківським і Галицьким, прохання про прославлення Манявської ікони Божої Матері «Ізбавительниця», яка уславилася чудесами та має шанування серед побожного православного народу, Синод благословив загальноцерковне шанування Манявської чудотворної ікони Божої Матері «Ізбавительниця», визначивши днем її шанування 25 червня (12 червня ст.).

На цьому засідання Синоду було завершене.

Від Секретаріату Священного Синоду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *