Документи засідання Священного Синоду 18 жовтня 2022 р.

Заява Священного Синоду

Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

Протягом попереднього часу Православною Церквою України двічі робилися публічні заяви щодо численних і систематичних фактів перешкоджання релігійним громадам у здійсненні їхнього права на вільний вихід з підпорядкування структурам Московського патріархату в Україні та долучення до Православної Церкви України. На жаль доводилося констатувати дотичність до створення таких штучних перешкод представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Однак, попри ці та інші численні звернення, подібна практика продовжилася. Це, в решті решт, призвело до скандальної ситуації, коли орган, відповідальний за державно-церковні відносини, поширив рекомендації, якими і так не проста процедура звільнення громади з московського ярма ще більше ускладнювалася і бюрократизувалася. На підставі цих рекомендацій як нібито обов’язкового до виконання документа посадова особа спеціальної служби висунула необґрунтовані вимоги до представників місцевої влади та релігійних громад. Гнівна реакція громадянського суспільства та швидкі рішення керівництва служби зупинили таку спробу. Однак ця ситуація лише підтвердила, що проблема набула комплексного характеру і тому потребує принципового розв’язання.

Протягом понад чотирьох місяців під різними формальними приводами відбувається відкладання реєстрації статуту Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі Православної Церкви України. В цей же час керівник служби, що відповідає за державно-церковні відносини, робить публічні коментарі, які дискредитують Православну Церкву України та захищають існуючу монополію структури Московського патріархату на богослужіння в українській святині. Священний Синод вважає таку ситуацію обурливою і абсолютно неприйнятною.

Не вчинено дій на виконання понад пів року тому ухваленої постанови парламенту щодо передачі у власність єпархії ПЦУ приміщення кафедрального храму в Сімферополі, чого єпархія, заради захисту майнових прав, вимагає багато років. Під надуманим приводом необґрунтовано було продовжено процес внесення технічних змін до Статуту Донецької єпархії ПЦУ, що спричинило серйозні ускладнення для здійснення нею благодійної праці.

Натомість у комунікації від керівництва органу, який мав би в релігійній сфері захищати Україну від російської гібридної агресії, систематично звучать наративи, цілком співзвучні зі штампами пропаганди Московського патріархату. Зокрема це обвинувачення у «захопленні храмів», іменування релігійного об’єднання, що має лише 4% суспільної підтримки, «найбільшим», намагання видати заяви зборів цього об’єднання, які дотепер так повною мірою офіційно і не були опубліковані, за нібито реальне рішення про припинення підпорядкування цієї структури Московському патріархату тощо.

Такі дії на державному рівні заохочують незаконний тиск на громади, що бажають полишити підпорядкування російській церковній структурі. Через попередні заяви Синод намагався спонукати до розв’язання проблем, що стали накопичуватися. Однак замість цього відбулося лише системне їх поглиблення.

Все вище зазначене викликає серйозне занепокоєння, особливо в умовах триваючої повномасштабної російської агресії, в якій структури Московського патріархату відіграють вагому роль, виправдовуючи і заохочуючи її.

Якщо створення системних перешкод не буде припинене, це значно ускладнить ситуацію та змусить Православну Церкву України захищати законні права громад та вірних через публічні протести.

Зі свого боку засвідчуємо, що ми жодним чином не бажаємо ускладнення ситуації. Однак всі дотеперішні спроби розв’язати проблеми через безпосередню комунікацію з відповідною державною службою виявилися малоплідними. Тому Священний Синод просить Кабінет міністрів України та Президента України вжити заходів для розв’язання проблеми та нормалізації державно-церковних відносин, в які штучно внесене непорозуміння.

Від імені та за дорученням Священного Синоду –

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

18 жовтня 2022 р.

***

Лист схвалений на засіданні Священного Синоду

Православної Церкви України 18 жовтня 2022 р.

 

Його Всесвятості Варфоломію

Архієпископу Константинополя – Нового Риму,

Вселенському Патріарху

Ваша Всесвятосте!

Загальновідомими є важкі трагічні обставини, у яких український народ опинився внаслідок повномасштабної російської агресії проти нашої країни. Війна стала причиною масового переміщення мільйонів громадян України з місць свого постійного проживання до більш безпечних місць, як в межах нашої держави, так і за кордон.

Це створило безпрецедентну ситуацію, коли щонайменше кілька мільйонів православних вірних, які належать до нашої Помісної Церкви, тимчасово і вимушено перебувають закордоном. Ми віримо і маємо надію, що після перемоги над російським агресором і встановлення справедливого миру переважна більшість з них повернуться додому. Однак в нинішній час вони потребують духовної опіки і задоволення своїх церковних потреб, бажано зрозумілою для них мовою та у звичній для них церковній традиції.

Вирішення цього питання ускладняється як об’єктивними, так і суб’єктивними факторами – мовним бар’єром, невизначеністю свого положення і незнанням місцевих обставин та багатьма іншими.

Серед них слід особливо відзначити три фактори, які потребують уваги:

1. Вороже ставлення Московського патріархату та однодумних з ним Помісних Церков до Православної Церкви України, що виявляється зокрема у відмові визнавати духовенство Православної Церкви України в сущому сані та навіть у достоїнстві православного християнина, а також активну працю зі створення в середовищі українців закордоном під іменем «Української Православної Церкви» парафій, фактично залежних від Московського патріархату;

2. Можливість повністю або на довгий час втрати вірними закордоном зв’язку з Православною Церквою та переходу до інославних конфесій;

3. Суб’єктивні обставини на місцях у відносинах між українськими вірними і компетентними православними ієрархами.

Численні історичні прецеденти свідчать, що коли внаслідок нашестя варварів або іншої подібної причини вірні Церкви частково або загалом тимчасово переселилися з однієї місцевості в іншу, то вони зазвичай зберігають свою попередню церковну організацію, доки або не повернуться до своєї місцевості, або остаточно не залишаться на новому місці.

Так про це каже Правило 39 Трульського собору, навіть і на новому місці оберігаючи права автокефалії Архієпископа і Церкви Кіпру. Того ж Собору Правило 18 встановлює: «Клірикам, які з причини нашестя варварів або через інші якісь обставини залишили свої місця, наказуємо, коли обставини або варварські нашестя, що були причиною їхньої втечі, припиняться, знову повертатися до своїх церков, та не залишати їх без причини надовго», чим також засвідчується приналежність вимушено переселених кліриків до тієї єпархії, з території якої вони виїхали і до якої вони мають повернутися.

Беручи до уваги визначення Томосу, де сказано, що «Для вирішення значних питань церковного, догматичного та канонічного характеру слід Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України від імені Священного Синоду своєї Церкви звертатися до Святійшого Патріаршого і Вселенського Престолу, прагнучи від нього авторитетної думки та твердого взаєморозуміння», Священний Синод Православної Церкви України звертається до Вашої Всесвятості з проханням розв’язати питання духовної опіки для православних вірних з України, які тимчасово внаслідок війни проживають поза межами нашої держави.

Священний Синод просить Вашу Всесвятість поширити належні розпорядження всім ієрархам Вселенського Престолу в країнах, де знайдуться такі вірні з України, надавати сприяння у організації під їхнім духовним керівництвом церковного життя українських вірних з використанням рідної мови богослужіння та звичного порядку його звершення, а також з дотриманням інших благочестивих українських церковних звичаїв. Для цього просимо на умовах тимчасового відрядження приймати кліриків Православної Церкви України, які би опікувалися такими вірними.

Для кращої організації цієї справи наш Священний Синод утворив Місію капеланської допомоги вірним Православної Церкви України, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України (Капеланську місію ПЦУ), Головою якої призначений Преосвященний Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький, заступник Голови Управління зовнішніх церковних зв’язків. На цю Місію покладений обов’язок координувати діяльність такого відрядженого духовенства та сприяти розв’язанню практичних питань. Ми просимо Вашу Всесвятість також визначити відповідальну особу зі сторони Вселенського Патріархату, через яку в подальшому буде найкраще розв’язувати всі практичні питання у цій справі.

Разом з тим змушені інформувати Вашу Всесвятість, що попри обов’язок всіх Помісних Церков послідувати Томосу про автокефалію та визнавати клір Православної Церкви України, ми стикаємося з фактами неканонічного ставлення з боку ієрархів окремих Помісних Церков (як, наприклад, Православної Автокефальної Церкви Польщі), які не визнають достоїнства наших кліриків та навіть звання християн за нашими вірними. Для блага православних вірних у таких випадках ми змушені силою обставин більше піклуватися про них, ніж про щось інше, щоби наші вірні зберігали єдність з Православною Церквою, мали можливість богослужіння та участі в Таїнствах. Однак маємо надію, що з часом таке ставлення зміниться і всі Помісні Церкви послідують Томосу про автокефалію, що виключатиме в майбутньому подібні неприємні випадки.

Ми дякуємо Вашій Всесвятості за молитви про мир для України та за турботу про потреби українських вірних і запевняємо Вас у братній любові та глибокій повазі.

Від імені та за дорученням Священного Синоду Православної Церкви України –

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

Предстоятель Православної Церкви України

***

Блаженнійшому САВВІ,

Митрополиту Варшавському і всієї Польщі,

Предстоятелю Польської Автокефальної Православної Церкви

Ваше Блаженство!

За дорученням Священного Синоду Православної Церкви України повторно звертаюся до Вас у питанні офіційного ставлення ПАПЦ до Православної Церкви України.

На жаль на попередній лист, надісланий до Вас, не було отримано належної відповіді. Натомість у публічному просторі зі сторони ПАПЦ було знову поширено низку заяв, спрямованих проти нашої Церкви загалом та проти особи її Предстоятеля зокрема. У такий спосіб словами і ділами продовжується підтримка зі сторони керівництва ПАПЦ розкольницької діяльності структур Московського патріархату в нашій країні.

Пам’ятаючи євангельську настанову прощати брату своєму, ми все одно залишаємося відкритими до нормалізації стосунків між нашими Помісними Церквами на основі православних канонів та Томосу про автокефалію. Канонів – але не їхньої викривленої на догоду неоімперським амбіціям московської інтерпретації, плоди якої ми бачимо у заявах з боку керівництва ПАПЦ. Наші двері та наші серця залишаються відкритими для Вас і співбратів ієрархів ПАПЦ, попри численні факти втручання у церковні справи в Україні на боці структур Московського патріархату. Структур, які кремлівська влада використовує – і це всім вже очевидно – як один з інструментів гібридної агресії та руйнування нашої країни.

Ще раз засвідчуємо, що як Помісна Церква-Сестра ми шануємо і поважаємо канонічний порядок та права Вашої Святої Помісної Церкви. Однак через тотальну відмову від діалогу та братньої взаємодії, дотепер продемонстровані, ми змушені будемо діяти, ставлячи за основу благо нашої пастви і Православ’я. Повторно підкреслюємо, що церковна діяльність, яку здійснюють на тимчасовій основі серед українських біженців наші клірики, є вимушеною, адже іншого способу задовольнити духовні потреби Ваша Свята Церква їм, попри наші попередні звернення, не запропонувала і не пропонує.

Запевняю Вас у своїх молитвах.

З любов’ю у Христі –

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Православної Церкви України

Схвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 р.

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Постанова №37

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про Місію капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України» 

У зв’язку з тим, що значна кількість вірних Православної Церкви України, рятуючись від наслідків російської агресії, були змушені тимчасово виїхати поза межі України, маючи обов’язок сприяти задоволенню ними своїх духовних потреб, беручи до уваги канонічні норми та прецеденти, після попередніх консультацій зі Вселенським Патріархатом, Священний Синод постановляє:

1. Утворити Місію капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України (далі – Капеланська місія ПЦУ).

2. Капеланська місія ПЦУ у взаємодії з компетентною православною церковною ієрархією конкретної країни перебування та в залежності від обставин надає сприяння духовенству і вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово опинилися поза межами України, у задоволенні їхніх духовних потреб.

В дусі канонічного порядку та Томосу про автокефалію ПЦУ Капеланська місія ПЦУ сприяє відрядженню духовенства до місцевих православних єпархій поза межами України, в складі яких вони, під духовним керівництвом відповідного єпархіального архієрея та з дотриманням вимог країни перебування, здійснюють свою працю.

3. Головою Капеланської місії ПЦУ є визначений Священним Синодом архієрей Православної Церкви України.

Духовенство, яке співпрацює з Капеланською місією ПЦУ, має статус тимчасово відрядженого до її складу, залишаючись у клірі тієї єпархії, до якої воно належало до моменту виїзду за межі України або до якої канонічно перейшло після такого виїзду. Всі питання практичної взаємодії вирішуються в дусі канонічного права, Томосу про автокефалію та в залежності від конкретних обставин.

4. В разі, якщо місцева компетентна православна церковна ієрархія безпідставно, в порушення канонічного порядку, відмовляється від взаємодії з духовенством ПЦУ (мотивуючи таке ставлення, зокрема, невизнанням Томосу про автокефалію ПЦУ) – Капеланська місія ПЦУ сприяє організації духовного життя вірних ПЦУ з огляду на благо вірних, щоби вони не втрачали свого духовного зв’язку з Православною Церквою.

 Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

 Рішення №18

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Питання подальшої організації військового капеланства»

Беручи до уваги запровадження визначеного законодавством України нового порядку здійснення капеланського служіння у Збройних силах та інших військових формуваннях України Священний Синод Української Православної Церкви (Православної Церкви України), вирішив:

1. Закликати священиків, які мають бажання та можливість, до служби у війську на посадах військових капеланів.

Архієреї повинні виявляти здібних до капеланського служіння осіб та заохочувати священослужителів очолюваних ними єпархій до його проходження.

2. Звернутися до Верховної Ради України з проханням внести поправку до Закону про військове капеланство, якою запровадити перехідний період щонайменше на 5 років з можливістю заміщати цивільним капеланам посади військових капеланів.

3. Доручити Київській православній богословській академії у співпраці з відповідними синодальними управліннями сприяти верифікації документів про закінчення вищої духовної освіти військовими капеланами (кандидатами на таке служіння).

4. Доручити Предстоятелю Православної Церкви України створити робочу групу для розробки пропозицій для Священного Синоду щодо подальшого удосконалення юрисдикційного аспекту капеланської діяльності та організації капеланської служби ПЦУ.

5. Доручити Синодальному Управлінню духовної освіти і богословської науки спільно із Синодальним Управлінням військового духовенства та Київською православною богословською академією внести пропозиції щодо подальшого удосконалення підготовки та перепідготовки кандидатів на служіння військових капеланів.

6. Доручити Синодальному Управлінню військового духовенства через офіційні канали комунікації поширити інформацію про новий порядок призначення священиків на посади військових капеланів.

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Рішення №19

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р.»

Беручи до уваги численні запити та враховуючи дискусію, яка протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві;

передбачаючи, зокрема через обставини війни, загострення у публічному просторі календарних суперечок;

з метою вивчення реальної церковної потреби в здійсненні у близькому часі календарних змін, Священний Синод Української Православної Церкви (Православної Церкви України), вирішив:

Там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння.

У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту.

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Рішення №20

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про прославлення шанованої

ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)»

Священний Синод Української Православної Церкви (Православної Церкви України), розглянувши рапорт голови Синодальної Комісії з питань канонізації святих Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, на підставі дослідження Комісією матеріалів щодо прославлення шанованої ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)» вирішив:

Благословити загальноцерковне шанування ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)», визначивши днем її шанування 26 жовтня (13 жовтня ст.ст.).

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Розпорядження №17

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про затвердження Голови Місії капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України»

Затвердити Преосвященного Іларіона (в миру – Процика Руслана Івановича), архієпископа Рівненського і Острозького, заступника Голови Управління зовнішніх церковних зв’язків, Головою Місії капеланської допомоги вірним Православної Церкви України, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України (Капеланської місії ПЦУ).

Епіфаній

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року 

Розпорядження № 18

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про призначення ієромонаха Амфілохія (в миру – Шестопала Вадима Сергійовича) керівником (намісником)

Свято-Феодорівського чоловічого монастиря»

1. У зв’язку зі зміною керівника (намісника) та підписанта (представника) «СВЯТО-ФЕОДОРІВСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ВІННИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» (код ЄДРПОУ: 38640559), звільнити з посади керівника (намісника) та підписанта (представника) вказаної релігійної організації ієромонаха Євсевія (в миру – Біленського Ярослава Андрійовича), останнім днем виконання обов’язків вважати 18 жовтня 2022 року, обрати на посаду керівника (намісника) та підписанта (представника) «СВЯТО-ФЕОДОРІВСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ВІННИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» (код ЄДРПОУ: 38640559) ієромонаха Амфілохія (Шестопала Вадима Сергійовича), першим днем виконання обов’язків вважати 19 жовтня 2022 року.

2. Провести державну реєстрацію змін до відомостей про «СВЯТО-ФЕОДОРІВСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ВІННИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» (код ЄДРПОУ: 38640559), що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов’язаних зі зміною керівника та підписанта (представника) даної юридичної особи.

Епіфаній

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Розпорядження № 19

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про призначення ієромонаха Амфілохія (в миру – Шестопала Вадима Сергійовича) керівником (намісником)

Спасо-Преображенського чоловічого монастиря»

1. У зв’язку зі зміною статусу монастиря релігійної організації «Спасо-Преображенський жіночий монастир Вінницької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату» (ідентифікаційний код: 36833957) з жіночого на чоловічий монастир релігійної організації «Спасо-Преображенський чоловічий монастир Вінницько-Тульчинської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» (ідентифікаційний код: 36833957) та зміною керівника (намісника), звільнити з посади керівника (намісника) вказаної релігійної організації ієромонаха Євсевія (в миру – Біленського Ярослава Андрійовича), останнім днем виконання обов’язків вважати 18 жовтня 2022 року, призначити на посаду керівника (намісника) релігійної організації «Спасо-Преображенський чоловічий монастир Вінницько-Тульчинської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» (ідентифікаційний код: 36833957) ієромонаха Амфілохія (Шестопала Вадима Сергійовича), першим днем виконання обов’язків вважати 19 жовтня 2022 року.

2. Провести державну реєстрацію змін до відомостей про релігійну організацію «Спасо-Преображенський чоловічий монастир Вінницько-Тульчинської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» (ідентифікаційний код: 36833957), що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов’язаних зі зміною керівника даної юридичної особи.

Епіфаній

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

***

Ухвалено на засіданні Священного Синоду

18 жовтня 2022 року

Розпорядження № 20

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про призначення архимандрита Софронія керівником (настоятелем) релігійної організації «Вознесенський чоловічий скит Івано-Франківсько-Галицької єпархії Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)»

Призначити архимандрита Софронія (в миру – Ленів Степан Іванович) керівником (настоятелем) релігійної організації «Вознесенський чоловічий скит Івано-Франківсько-Галицької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».

Епіфаній

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

Завантажити

Джерело:pomisna.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *