Представники української громадськості та духовенства ПЦУ молитовно вшанували в м. Ужгород 105-ті роковини Героїв Крут

29 січня 2023 р., у День ушанування Героїв Крут – 105-тих роковини їх безсмертного і героїчного подвигу в ім’я свободи української нації та незалежності Держави Україна, представниками української громадськості та духовенства Православної Церкви України в м. Ужгород молитовно було вшановано світлу пам’ять вищезазначених українських достойників.

Участь у поминальному заході, окрім духовенства Православної Церкви України, взяли: представники релігійної громади парафії апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії в м. Ужгород, Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті, Закарпатської крайової організації Народного Руху України, Християнсько-народної спілки України, ВГО «Молодий Народний Рух», ГО «Молодь Закарпаття», Карпатського університету імені Августина Волошина, Ужгородської української богословської академії, Ужгородського гуманітарно-економічного коледжу КаУ імені Августина Волошина та небайдужої громадськості.

Після завершення недільної Божественної літургії, в кафедральному храмі апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України в м. Ужгород (вул. Ференца ІІ Ракоці, 18 А), було відслужено молебень за мир і благополуччя в Україні, за національну і духовну єдність української нації, за перемогу Українського війська над безбожними московськими путінсько-гундяєвськими окупантами і терористами, за щасливе і мирне життя наших рідних і близьких та заупокійну літію за всіма полеглими смертю хоробрих і героїв, і померлими, у різні віки і часи борцями за незалежність України, Героями Крут (29 – 30.01.1918) часів Української Народної Республіки (1917 – 1921) та у наші дні, українськими воїнами-захисниками у російсько-українській війні 2014 – 2023 рр.

Богослужіння очолив Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, військовий капелан у співслужінні ієрея Іллі Канакіна, священика кафедрального храму апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ в м. Ужгород (вул. Ференца ІІ Ракоці, 18 А), військовий капелан та протодиякона Івана Жабляка.

Богослужіння супроводжувалося співом кафедрального церковного хору під керівництвом регента Марії Жабляк.

Після завершення богослужіння, до присутніх у храмі звернувся Преосвященніший владика Віктор Бедь, який наголосив, зокрема, на безсмертності та святості жертовного прижиттєвого подвигу Героїв Грут, як і всіх полеглих і померлих борців за незалежність України, а також полеглих смертю хоробрих і героїв, у наші дні, українських воїнів-захисників у російсько-українській війні 2014 – 2023 рр.

Також, Преосвященніший владика Віктор Бедь привітав Василя Ісакова, прихожанина даного кафедрального храму, на сьогодні діючого українського воїна-захисника, учасника бойових дій у російсько-українській війні 2014 – 2023 рр. з його 50-річчям від дня народження та подарував йому святу просфору. Василь Ісаков у перші дні початку широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України 24 лютого 2022 р., взяв благословення у Преосвященнішого єпископа Віктора та попрощавшись із любимою сім’єю (дружиною Галиною і сином Сашком) пішов добровольцем до Збройних Сил України боронити рідних і увесь український народ від безбожних московських ординців. Вітаючи ювіляра з Днем народження, Преосвященніший владика Віктор Бедь подякував прихожанину і воїну Василю Ісакову за його патріотизм, мужність, збереження віри у Отця нашого Небесного, вірність українській нації, Державі Україна і Православній Церкві України, достойне виконання священного військового обов’язку заради свободи і щасливого житя своєї сім’ї і всього українського народу та благословив його на здобуття, разом із побратимами, перемоги над безбожними московськими рашистами і на благополучне повернення додому з перемогою після закінчення війни.

Відтак, уповноважені представники вищезазначених громадсько-політичних організацій, освітніх установ та духовенства, перейшли до скверу борців за незалежність України в м. Ужгород та піднесли до підніжжя пам’ятного козацького Хреста запалені поминальні лампадки і корзину із живими квітами.

Пресслужба Закарпатського крайового товариства
борців за незалежність України у ХХ столітті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *