Єпископ Віктор Бедь удостоїв Олексія Корсуна ордена «Благовірного Петра Конашевича-Сагайдачного, Гетьмана України» до 85-річчя від дня народження

11 червня 2021 р. 85-річчя від дня народження відсвяткував Олексій Михайлович Корсун (11.06.1936 р.н.), український історик-дослідник, архівіст, ветеран Служби безпеки України, полковник у відставці, багаторічний керівник редакційно-видавничої групи обласної Книги «Реабілітовані історією. Закарпатська область».

Завдяки вияву високої громадської позиції, професіоналізму, відданості історичній правді, Олексію Михайловичу Корсуну вдалося повернути із небуття з архівів СБУ України та ФСБ Російської Федерації (колишніх архіві КДБ СРСР) документи щодо долі Августина Волошина, Президента Карпатської України та тисяч закарпатців засуджених московським комуністично-радянським окупаційним режимом Союзу РСР/КПРС – українців, євреїв, угорців, німців та ін.

З-під пера О. М. Корсуна вийшло близько десятка ґрунтовних документальних праць, без яких уявити

історіографію Закарпаття, у наш час, вже неможливо.

Зокрема, за безпосередньої дослідницької та організаційної роботи Олексія Корсуна, в період 2011–2020 рр., у межах проєкту «Реабілітовані історією», були видані такі унікальні історично-документальні книги: «Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939–1949 рр.», «Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944–1955 рр.», «Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944–1955 рр.», «Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947–1953 рр.», «Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізації. 1946–1953 рр.».

З нагоди ювілею іменника, 14 червня ц. р., Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті, в архієрейській резиденції в м. Ужгород, провів дружню зустріч із Олексієм Михайловичем Корсуном.

Під час зустрічі, за вияв високої громадської позиції, особистий внесок у відновлення історичної правди та реабілітацію політично репресованих жертв комуністично-радянського окупаційного режиму Союзу РСР/КПРС та з нагоди Славного ювілею – 85-річчя від дня народження, Преосвященніший владика Віктор Бедь удостоїв Олексія Михайловича Корсуна високої відзнаки – ордена «Благовірного Петра Конашевича-Сагайдачного, Гетьмана України».

Участь у зустрічі та нагородженні ювіляра прийняв також Павло П. Федака, голова Закарпатської крайової «Просвіти».

Пресслужба МКЄ ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *